Ze zijn van alle tijden en komen voor in veel scene’s, het zijn uiteraard de merk-oorlogen. Apple vs. Microsoft, Nissan vs. Porsche, allemaal kinderspel. Het wordt pas echt interessant als je een Italiaan ophitst. En als je zelf dan nog een Texaan bent, dan bekom je een historische vete.

1963-1965, een tweejarige oorlog tussen Cobra en Ferrari, tussen Caroll Shelby en Enzo Ferrari. De deels reclame deels fanboy moddergevechten van BMW, Audi of Mercedes zijn er niets mee vergeleken, deze kerels namen het echt serieus.
Hoe serieus? 289 Cobra/250 GTO serieus! Zo serieus dat BBC er in 2002 een documentaire over maakte, welke onlangs geremasterd is met een meer dan smakelijke DVD tot gevolg (hier te koop). Dit artikeltje is slechts gedevoteerd aan de trailer, veel kijkplezier!

[Bron: Autofiends.com, foto’s: Insideline.com]

10 reacties


  1. Author

    @ Citrofiel
    Klassiekerrally.nl is gewoon zijn tijd ver vooruit! 😀
    Maar idd, Nederlands begint steeds meer en meer Engelse woorden te gebruiken. Vind ik eigenlijk best goed, alleen niet tijdens de Nederlandse les (wat kan me de vervoeging van gedeletedeteredtet nou schelen? 😛 )

  2. @ Christophe: Als jij als Belg niet weet of het Belgisch is, dan gaan we er maar gewoon vanuit dat het niet bestaat. Nóg niet, want het is een kwestie van tijd voordat dit soort Engelse woorden gewoon worden geïntegreerd in het Nederlands. Jij bent gewoon je tijd vooruit! 😉

  3. Author

    @ Citrofiel & Klassiekerrally
    Verdorie! Ik dacht, niemand merkt het, ik gooi er vlug een verzonnen woordje tegenaan. 😉 Is inderdaad Nederengels, en hoewel het her en der gebruikt wordt (google), is het geen woord. Maar ik vond het ook charmant klinken! 😛
    Ben btw niet zeker of het Belgisch is…

    @ verhaal-discussie:
    Straffe verhalen zijn altijd cool, maar meest succesvol wil niet altijd zeggen ‘meest geliefd’, innit? 😉

  4. Deze zit al een jaar in m’n auto-hoekje vd DVD kast.

    Alexander Davidis heeft een nieuwe Dvd uit, op Amazon kun je de beta al kopen. Ik hou je op de hoogte Wim. Gave optie: instant on/off muziekfunctie om het motorgeluid beter te horen.

    Hij is wild van m’n fotografie trouwens :bowtie:

  5. @ Citrofiel: Ik vond ‘gedevoteerd’ wel charmant, waarschijnlijk omdat ik vermoed dat ‘t Belgisch zou kunnen zijn 😉

    @ JPM: Dat camerawerk -ongeacht welk soort documentaire- kan je wel aan de BBC overlaten. Zij zijn heer en meester op dat vlak. Diep, diep respect!
    Aanschaffen dus die dvd, als ik het goed begrijp?

  6. Daarom is Ferrari Ferrari. Er zit een verhaal achter, en niet zoals in de film één vete maar een halve eeuw lang vetes met iedereen en van alles. Als je het meest succesvolle racemerk ter wereld bent dan komt dat door de verhalen die tot de verbeelding spreken.

    Ik heb de film gezien en is zeker de moeite waard, uiteraard weer door de BBC voorzien door bizar goed camerawerk en commentaar.

  7. Lincoln heeft een punt. Het verhaal áchter een auto is vaak wat zo aantrekkelijk is. Je moet altijd de context weten. Gewoon zomaar een auto is niet aan mij besteed. In musea heb ik dan ook niets te zoeken. Statische brokken metaal, boeiend. Het verhaal er omheen zou het interessant kunnen maken, als het dan statisch moet zijn. Want bewegende auto’s, die zijn altijd leuk. 😉

    PS. ‘Gedevoteerd’ is misschien wat te letterlijk uit het Engels vertaald.

  8. weer een bewijs dat auto,s ansich dead-boring zijn ..
    vete,s op persoonlijk vlak is waar de spanning en ontwikkeling ingrijpt ..

    ooit (ook BBC materiaal) over de speedboat races op Lake Michican van rond 1930 1935 een documentaire gezien .. waar de detroit auto-industrie keer op keer het onderspit moest delven van 2 broers uit Texas (in the middle of the dessert) die het fenomeen “boegsnelheid” wel begrepen ..
    en een Britse Lord die zich er ook maar mee ging bemoeien ..

    zelfde verhaal (ook BBC) over de Salt Lake zoutvlaktes rond 1965 ..
    toevallig genoeg ook Texaanse schrootboeren met een plan ..
    heerlijk materiaal ..

Comments are closed.